"Årets Spill" for beste brettspill

Bakgrunn for prisen

VINNERE:

Det har opp gjennom årene blitt gjort flere forsøk på å etablere en Norsk brettspill pris uten hell. Ikke før i 2005 når Brettspillguiden.no klarte å samle bransjen (brettspillutgivere og brettspilldistributører) fikk Norge en brettspillpris. Brespillguiden.no står bak et uavhengig og ideealistisk drevet nettsted som skriver om og vurderer brettspill fra hele verden. "Årets Spill" (tidligere BSG prisen) ble etablert med formål om å veilede forbrukerne frem til de beste nye brettspillene som er tilgjengelig på det Norske markedet. Målsetningen er soleklar: å vekke forbrukernes interesse for nye spill og heve medias og butikkenes kunnskap om brettspill.

"Årets Spill" er bygget opp rundt samme modell som den prestisjetunge Spiel des Jahres, ansett og anerkjent som brettspillverdens svar på Oscar. Her kan du lese mer om andre internasjonale brettspillpriser.

Prisen fikk allerede første året stor oppmerksomhet i media med bred omtale i både TV (feks God morgen Norge), radio og aviser over hele landet. Her kan du se litt av dekningen

OM "ÅRETS SPILL":

  Årets Spill 2011 - Vinnere og nominerte

ÅRETS
BARNESPILL:

ÅRETS
FAMILIESPILL:

ÅRETS
SELSKAPSSPILL:

Vinner av Årets Spill 2011 

Vinner av Årets spill 2011 

 Vinner av Årets Spill 2011

 

Dette er en ny utgave av en moderne klassiker for barn, hvor poenget er å raskest mulig finne ulike gjenstander på et stort brett. Det trekkes opp brikker og første spiller til å finne igjen gjenstanden vinner brikken, og en velger hvor mange brikker en vil spille om. Herlig hektisk moro hvor barna kanskje har en fordel.

Dette kan nærmest beskrives som Carcassonne på stereoider – brikkelegging under tidspress. Hver spiller bygger landskapene i hver sin verden fra en felles brikkehaug, og det er ingen turordning, så dette er hektisk. Et herlig, artig og engasjerende spill med tre vanskelighetsgrader og muligheter for flere utvidelser. Spillet ble også Årets Familiespill 2011

Årets Selskapsspill 2011, hvor tegning er i høysetet. Hver spiller begynner med å velge et oppgaveord, så sendes tegnerullen til neste spiller som må tegne ordet eller frasen. Deretter må neste spiller forklare tegningen med sine ord også videre. Ved spillets slutt må du gjette på hvilken av rullene som er din ved å kun se på den siste tegningen, og det gis ekstrapoeng for den morsomte tegningen. Dette er et lattervekkende ”hvordan ble det til dette?” spill

 

Nominerte Årets barnespill 2011:  
 • Brainbox: Mitt første (Tactic)
  Et svært enkelt og raskt spill, som passer bra for yngre barn. Man får se på et kort med flere detaljer i en kort stund og får deretter spørsmål om bildet. Svarene er alltid å finne i bildet, så det er enkelt å sjekke svaret.
 • Scarry's Travelby (Tactic)
  Scarrys Travelby bøker og animasjonsserie er en internasjonal suksess som selvfølgelig blir fulgt opp med et brettspill også. Og spillet er meget bra, hvor barna kan boltre seg på et 2 meter stort brett på gulvet på leting etter små detaljer på brettet.
 • Carneval (Vennerød)
  Årets søteste barnespill, hvor barna skal få marihøner til å bytte farge på prikkene og komme seg til festen før maurene spiser opp all maten. Dette er et samarbeidsspill hvor man vinner og taper i fellesskap. Kjernen i spillet er et form for memo, men det vil også fenge litt eldre barn, kanskje til og med enkelte voksne.
 • Pirate plank (LEGO)
  Lego jobber iherdig med brettspill om dagen, og flere av dem er mer enn kun alternativ bruk av klossene. Pirate plank er et av de mer ”slemme” barnespillene hvor en etter å ha kastet terningen enten flytter sin egen brikke tilbake på planken, eller en av de andres lenger ut og således nærmere det hairike havet.
 • Villkatten Master (Dan-spil)
  Dette er en ny utgave av en moderne klassiker for barn, hvor poenget er å raskest mulig finne ulike gjenstander på et stort brett. Det trekkes opp brikker og første spiller til å finne igjen gjenstanden vinner brikken, og en velger hvor mange brikker en vil spille om. Herlig hektisk moro hvor barna kanskje har en fordel.
 • Dominion: Intrigue (Vennerød)
  Dette spillet ble nominert i år, men grunnet produksjonsproblemer har ikke spillet ankommet Norge enda. Forventet ankomst er Januar 2012.

 

 

 

Nominerte Årets Familiespill 2011:  

 • Dominion: Intrigue (Vennerød)
  Dette spillet ble nominert i år, men grunnet produksjonsproblemer har ikke spillet ankommet Norge enda. Forventet ankomst er Januar 2012.
 • Fresko (Vennerød)
  Et av årets ”tyngste” spill, med relativt mye regler, men som til gjengjeld gir en rik spillopplevelse. I spillet er man konservatorer som må samle inn ingredienser til oppdragene sine med å redde en freske i en renessansekirke. Dette er et spill for de med litt spillerfaring, og er på nivå med ”Settlers of Catan”.
 • Mondo (Bergsala-Enigma)
  Dette kan nærmest beskrives som Carcassonne på stereoider – brikkelegging under tidspress. Hver spiller bygger landskapene i hver sin verden fra en felles brikkehaug, og det er ingen turordning, så dette er hektisk. Et herlig, artig og engasjerende spill med tre vanskelighetsgrader og muligheter for flere utvidelser. Spillet ble også Årets Familiespill 2011.
 • Tori (Vennerød)
  Også dette er et litt komplekst spill, hvor temaet er torget i Helsini under OL. Spillerne skal tiltrekke seg kunder til bodene sine, og scorer poeng ved å bygge ut bodene og tiltrekke seg flest kunder. Et svært interessant spill, selv om rent grafisk kunne vært noe friskere.
 • Uluru (Vennerød)
  Dette er et enklere spill rent regelmessig, men ikke nødvendigvis lett å vinne i. Aboriginenes drømmefugler skal lande på spesifikke steder, men har ikke gitt beskjed på forhånd så spillerne må løse oppgavene samtidig og under tidspress. Spillet har likhetspunkter med mer kjente Ubongo, og har flere vanskelighetsgrader så en kan tilpasse spillernes nivå.
  10 dager i Amerika

 

 

 

 

  Nominerte Årets Selskapsspill 2011:  

 • Bezzerwizzer+ Familie (Bezzerwizzer)
  Danske Bezzerwizzer har virkelig klart å få et tak på kunnskapsspillområdet, og nå prøver de seg på en utvidet versjon. Dette er ikke et rent kunnskapsspill men heller et selskapsspill med oppgaver som skal løses i alt fra å spille kjente melodier på xylofon til å huske informasjon i en litt lenger tekst. Et flott, annerledes og gjennomarbeidet spill som gir nye utfordringer.
 • Brainbox: Verden (Tactic)
  Denne utgaven av Brainbox er for voksne, men er spilldynamisk så godt som identisk med barnespillet. En får se på et bilde i en kort stund og må deretter besvare spørsmål om bildet du har sett. Rikitg svar vinner kortet, og den som først når en gitt mengde kort vinner. Raskt og hyggelig spill som holder konsentrasjonen oppe.
 • Compatibility (Vennerød)
  Her spiller to og to på lag, og hver spiller har en bunke med like kort som har bilder av alt mulig fra brudepar til stop-skilt. Det leses opp et oppgaveord, eksempelvis ”sykepleier”, og spillerne må legge ned fra 2-5 av sine bildekort i henhold til hvilke bilder de mener kan relateres til oppgaveordet. Så scorer lagene poeng i henhold til hvor mange like kort de har brukt. Artig og overraskende moro, hvor det fort blir litt snakking om valgene og hvordan man assosierer.
 • Cranium Scribblish (Hasbro)
  Årets Selskapsspill 2011, hvor tegning er i høysetet. Hver spiller begynner med å velge et oppgaveord, så sendes tegnerullen til neste spiller som må tegne ordet eller frasen. Deretter må neste spiller forklare tegningen med sine ord også videre. Ved spillets slutt må du gjette på hvilken av rullene som er din ved å kun se på den siste tegningen, og det gis ekstrapoeng for den morsomte tegningen. Dette er et lattervekkende ”hvordan ble det til dette?” spill.
 • Terapi 2011 (Tactic)
  En ny utgave av en tidligere favoritt, hvor kunnskapsnivået om våre livsfaser testes, fra spedbarn til etter døden. Hvor mye vet du om pensjonistenes åndsliv? Eller hvor mye husker du av dine tanker fra tenårene? Spørsmålene er hentet fra virkelige psykologiske studier og/eller raskere undersøkelser. Interessant er det uansett, og det er også rom for litt mer personlige svar i enkelte oppgaver.

Brettspill prisen BSG Årets Spill 2011 barnespill kategorien

Brettspill prisen BSG Årets Spill 2011 familiespill kategorien

 

 

Brettspill prisen BSG Årets Spill 2011 selskapsspill kategorien

 

  Årets Spill 2010 - Vinnere og nominerte

ÅRETS
BARNESPILL:

ÅRETS
FAMILIESPILL:

ÅRETS
SELSKAPSSPILL:

Brettspillguiden tester brettspillet Magilabyrinten - Årets barnespill 2010

Brettspillguiden tester brettspillet Dominion - Årets Familiespill 2010

Brettspillguiden tester brettspillet Kaleidos - Årets selskapsspill 2010

 

Kanskje årets mest nyskapende barnespill, hvor spillerne skal komme seg gjennom en labyrint ved å flytte sine brikker, som har en kule hengende under seg og brettet. Det er skjulte vegger under brettet, så utfordringen blir å huske de tidligere forsøkene i å nå målet.

 


Spillet bygger en del på et fenomen som startet på 80-tallet, samlekortspill. Men til forskjell fra disse trenger man ikke lenger samle kort, men man må fremdeles "sette sammen kortstokken selv". Dette gjøres ved at spillerne hver runde kan spille et handlingskort og gjøre et kjøp. Målet er å sitte igjen med flest poengkort ved spillets slutt

Hver spiller får et sett med identiske bilder, og oppgaven består i hver runde å finne så mange ting på bildet som mulig som begynner på en gitt forbokstav. Poeng gis for antallet ord, men også i henhold til hvor mange som har det samme ordet. Kreativt og artig selskapsspill, som gjerne kan spilles av yngre deltagere også

 

 

 
 •  

   

 •  Nominerte Årets barnespill 2010:  

  • Alfred
   Et annerledes og interessant barnespill hvor hukommelsen settes på prøve gjennom bruk at speil. Her skal en beregne synsvinkler for å finne gjenstander langs brettets ytterkant.
  • Creationary
   De fleste kjenner Tegn&Gjett eller Fantasi, og LEGO kommer her men svært spennende variant. Spillerne skal her bygge gjenstander etter et kort, mens de andre spillerne skal gjette hva spilleren bygger med de medfølgende LEGO-klossene.
  • Lava Dragon
   Spillerne forsøker å være den første til å nå toppen av pyramiden. Dette er selvfølgelig ikke uten problemer da både de andre spillerne og Dragen på toppen setter hindringer i veien. Stigespillet får en ny dimensjon.
  • Magilabyrinten
   Kanskje årets mest nyskapende barnespill, hvor spillerne skal komme seg gjennom en labyrint ved å flytte sine brikker, som har en kule hengende under seg og brettet. Det er skjulte vegger under brettet, så utfordringen blir å huske de tidligere forsøkene i å nå målet.
  • Quorridor kid
   Dette er en barnevariant av en moderne abstrakt klassiker.
   Spilldynamikken er den samme, men designet er tilpasset et yngre publikum. Målet er å få brikken sin til motsatt side av brettet, men dette blir vanskeligere etter som spillerne også kan sette ut vegger stenger av stadig større deler av brettet. 
    

  Nominerte Årets Familiespill 2010:  

  • 10 dager i Amerika
   Dette er seneste tilskudd i en serie spill som er veldig like, men fra forskjellige verdensdeler. Målet er å lage en 10 dagers rundreise i verdensdelen gjennom å plassere 10 kort i en rekkefølge. En starter med 10 tilfeldige kort og disse kan byttes ut 1 og 1 gjennom spillet. Første spiller til å fullføre en reise vinner.
  • Carcassonne: New World
   Carcassonne er en moderne spillklassiker, og dette er en ny variant hvor spillerne følger immigrantene i den nye verdenene. Spilldynamikken er ganske lik originalen - trekk en brikke, plasser brikken og velg evt å sette ut en av dine tilhengere. På denne måte utvider området seg gradvis og poeng gis fortløpende gjennom spillet ved at tilhengerne fullfører forskjellige landskaper.
  • Dominion
   Spillet bygger en del på et fenomen som startet på 80-tallet, samlekortspill. Men til forskjell fra disse trenger man ikke lenger samle kort, men man må fremdeles "sette sammen kortstokken selv". Dette gjøres ved at spillerne hver runde kan spille et handlingskort og gjøre et kjøp. Målet er å sitte igjen med flest poengkort ved spillets slutt.
  • Ligretto: Dice
   Ligretto er et svært populært kortspill, hvor målet er å kvitte seg med sine 13 kort til bunker på midten av bordet først - men alle spiller samtidig! Altså lettest beskrevet som samtidig flermannskabal.
   Denne utgaven gjenskaper spillet med terninger. Førstemann som klarer å plassere alle sine terninger på brettet vinner.
  • 4 (quadro) - en brettversjon av 4-på-rad, hvor brettet har felter med tall på. Spillerne bruker kort med tallverdi til å plassere ut brikker på brettet. Spillerne slåss om feltene inntil en tar en definitiv majoritet.
   Den første som klarer å skape en 4-på-rad på brettet med felter som han/hun dominerer vinner spillet. 
    

    Nominerte Årets Selskapsspill 2010:  

  • Bananagram
   Enklest beskrives som Scrabble uten brett, hvor spillerne lager sitt eget "kryssord" samtidig. Spillet er blitt enormt populært i USA, mye takket være kjendissnakk på Oprah, men spillet er faktisk bra.
  • Black box
   Et knakende godt selskapsspill med fokus på hvor godt du kjenner ditt eget bilde utad. Spillerne må velge hvilken av motspillerne som passer best i henhold til en uttalelse, påstand eller spørsmål. Deretter må spillerne avgjøre om de tror de får ikke får, får noen eller får flest stemmer på de gitte spørsmålene. Spillerne som best vet hvordan andre ser på seg vinner. Black Box skaper garantert mye diskusjoner rundt bordet.
  • Fauna
   Spørrespill på en helt ny måte. Her består oppgavene i gjette på målene på til dyr fra hele verden - utbredelsesområder, vekt, lengde og halelengde. For de fleste er dette kunnskap man ikke besitter til det fulle, men her er trikset i spillet - en trenger ikke kun å svare riktig, men derimot å være tettest på riktig svar.
  • Kaleidos
   Hver spiller får et sett med identiske bilder, og oppgaven består i hver runde å finne så mange ting på bildet som mulig som begynner på en gitt forbokstav. Poeng gis for antallet ord, men også i henhold til hvor mange som har det samme ordet. Kreativt og artig selskapsspill, som gjerne kan spilles av yngre deltagere også.
  • Kokkelimonke Bilde - det velkjente bløffespillet i en ny versjon. Nå skal ikke spillerne konkurrere om å forklare merkelige ord - men derimot hva gjenstandene på bildene brukes til. Her er bløffingen i høysetet, og den som kommer opp med de "beste" forklaringene vinner spillet.

   

   

   

   

   

    

   

  Brettspillguiden tester brettspillet 10 dager i Amerika

   

   Brettspillguiden tester brettspillet 4 (quadro)

   

   

   

   

   

   

     

    Årets Spill 2009 - Vinnere og nominerte

     

  ÅRETS
  BARNESPILL:

  ÅRETS
  FAMILIESPILL:

  ÅRETS
  SELSKAPSSPILL:

  Zoobaloo 
  (Vennerød Forlag AS)

  Bandu 
  (Vennerød Forlag AS)

  Alias Party 
  (Tactic)

   

   

  Alias Party er årets brettspill 2009 

  En vri på Noahs ark, hvor det er om å gjøre å beregne hvor mang dyr det er plass til på flåten. 10 dyrekort trekkes og plasseres rundt flåten med dyrefigurene oppå. Så angir alle spillerne om de tror det er plass eller ikke for alle dyrene med en sjetong. Om alle tror det går trekkes det opp et nytt dyr, og deretter en nyavstemning. Dette fortsetter inntil noen tror det ikke går. Da samarbeider de som tror det går med å plasseres alle dyrefigurene på flåten. Poeng tjenes ved å gjette riktig, og spilleren som har flest poeng etter 6 runder vinner. Spillet har kvalitetskomponenter og lærer barna noe om romforståelse. Passer bra for barn på 6 år og opp. 

  En tysk moderne klassiker som endelig har kommet til Norge. Tårnbygging har aldri vært mer utfordrende; her er det brikker i de mest utrolige former, og alt i tre. Spillerne velger brikker etter tur som nestemann skal plassere i sitt tårn. Hver spiller har noen steiner som en kan bruke til å kjøpe seg fri fra enkelte brikker, og da går brikken til neste spiller. Runden er over når kun en spiller har et tårn som står oppreist igjen. Dette er et spill som både ser og føles eksklusivt og flott ut. I tillegg er det både utfordrende og moro. Med i reglene følger det mange varianter for spilling.

  Alias er blitt et av folkets favorittspill, og dette er en ny utgave, hvor det også er inkludert litt fysisk moro. Basisen er forklaring av ord som partneren gjetter på, men de nye feltene på brettet kan gjøre at dette må gjøres mens man hopper, eller som om en er redd, fortelle historier med ordene på kortet eller beskrive en kjendis. Spillet kan også spilles som normalt, og har da nye oppgaver. At Alias har blitt en så stor suksess i Norge er ikke rart, og denne versjonen vil nok gi mange mye moro i høstmørket.

   

   Brettspillguiden kårer årets brettspill 2009
     
     

  Nominerte Årets barnespill 2009:  

  • Batik Kid (Tantrix)
   En barneutgave av en Gigamic-klassiker, som egentlig spilles på same måte. To spillere legger annenhver gang en brikke i et oppreist ”brett” inntil en av brikkene blir stående over kanten. Brikkene er artige og tegneserieaktige, og barna lærer litt om romforståelse og planlegging. Enkelt og raskt som passer barn fra 5 år.
  • Guess Who Extra (Hasbro)
   Dette er en ny utgave av et Hasbros mest etablerte titler. To spillere prøver ved å stille spørsmål til hverandre å eliminere forskjellige karakterer fra et brett og til slutt gjette på hvilke karakter motspilleren har valgt for en runde. Dette er svært god trening i analytisk, logisk og deduktiv tenkning, men det oppleves som en lek. Passer best for 6 år og opp.
  • Kenguru (Tactic)
   Et enkelt kortspill med flotte plastikkenguruer, hvor en spiller ut et kort hver runde og tar den korresponderende fargede kenguruen. Det er også mulig å forsvare sine kenguruer ved å spille et likt kort i forsvar. Det er kun 4 kort til hver kenguru, så ”timing” kan være viktig. Spilleren som sitter igjen med flest kenguruer når kortbunken går tom vinner. Barna lærer litt om korttelling, men det viktigste er at de har det moro. Passer for 5 år og opp.
  • Splash Attack (Tantrix)
   Fisking har aldri vært så hektisk. Det er ni flotte fiskebrikker i tre forskjellige farger og med tre forskjellige symboler. Spilleren kaster de to terningene, hvor den ene angir farge og den andre et symbol. Det er da om å gjøre å være den raskeste til å ta fiskebrikken med rett kombinasjon. Om en spiller allerede har tatt fisken, er det pirajaen som skal tas. Pirajaen sikrer fisken for spilleren som har fisken, hvis en annen spiller tar pirajaen mister spilleren fisken. Dette er høyoktanmoro for barn ned i 4 års alder, og hånd-øye koordinasjonen blir satt på prøve.
  • Zoobaloo (Vennerød Forlag)
   En vri på Noahs ark, hvor det er om å gjøre å beregne hvor mang dyr det er plass til på flåten. 10 dyrekort trekkes og plasseres rundt flåten med dyrefigurene oppå. Så angir alle spillerne om de tror det er plass eller ikke for alle dyrene med en sjetong. Om alle tror det går trekkes det opp et nytt dyr, og deretter en nyavstemning. Dette fortsetter inntil noen tror det ikke går. Da samarbeider de som tror det går med å plasseres alle dyrefigurene på flåten. Poeng tjenes ved å gjette riktig, og spilleren som har flest poeng etter 6 runder vinner. Spillet har kvalitetskomponenter og lærer barna noe om romforståelse. Passer bra for barn på 6 år og opp

  Nominerte Årets Familiespill 2009:  

  • Bandu (Vennerød Forlag)
   En tysk moderne klassiker som endelig har kommet til Norge. Tårnbygging har aldri vært mer utfordrende; her er det brikker i de mest utrolige former, og alt i tre. Spillerne velger brikker etter tur som nestemann skal plassere i sitt tårn. Hver spiller har noen steiner som en kan bruke til å kjøpe seg fri fra enkelte brikker, og da går brikken til neste spiller. Runden er over når kun en spiller har et tårn som står oppreist igjen. Dette er et spill som både ser og føles eksklusivt og flott ut. I tillegg er det både utfordrende og moro. Med i reglene følger det mange varianter for spilling.
  • Dotto (Tactic)
   Nok et hektisk spill, hvor en må plassere terninger med forskjellige farger etter et mønster fra et oppgavekort på brettet mens en infernalsk timer går. Så fort du har laget mønsteret snur du et nytt kort og neste spiller må lage dette mønsteret. Dette fortsetter inntil timeren går ut. Spilleren som da har tur mister en av sine opprinnelige tre sjetonger (liv). Spilleren som står alene igjen vinner. Timeren har flere forskjellige tidsintervaller som er tilfeldige, så spillerne kan ikke beregne tiden. Et raskt, artig og hektisk spill som passer de fleste.
  • Modern Art (Enigma)
   Her får spillerne prøve seg som kunstspekulanter. Fem kunstnere (i denne utgaven reelle kunstnere fra Finland og Sverige) har flere malerier på markedet. Spillerne er både kjøper og selgere av kunstverkene, og prøver å tjene penger ved å samle på den riktige kunstneren. Denne vil være den det er flest kunstverk av ved rundens slutt. Hver runde må spilleren velge et kunstverk som legges ut på auksjon. Spilleren får pengene fra den som byr mest, og betaler til banken om han/hun kjøper det selv. Spilleren med mest penger ved spillets slutt vinner. Auksjonsspill er ofte litt vriene da det kan være vanskelig å få forståelsen av hva en ting er verdt, men med litt trening blir det et meget intenst og spennende spill.
  • Keltis (Vennerød Forlag)
   Fjorårets Spiel des Jahres vinner har kommet på norsk. Dette er i utgangspunktet et kortspill som bruker brett til å vise fremgangen i spillet. Spillerne må spille ut kort i serier i forskjellige farger, og flytter sine spillerbrikker på brettet tilsvarende. Spillerbrikkene flyttes langs stier knyttet til fargene på kortet og langs stiene er det felter som gir bonuser. Stiene er delt inn i 3 sektorer, hvor hver sektor gir forskjellige antall poeng og ikke minst angir når spillet er slutt. Keltis er et svært godt familiespill som holder fokus på risikotagning, altså hvor langt den enkelte spiller er villig til å gå.
  • Zak Pak (Vennerød Forlag)
   Som flytesjauer er det viktig å ha en ide om hvor stor lastebil som trengs for flyttelasset en har. Dette er kjernen i spillet. Før hver runde kaster spillerne fem forskjellige terninger som angir hvor mange brikker av denne typen det er i lasten. Deretter trekker spillerne to lastebilkort som holdes med billedsiden ned på bordet. Når alle har tatt sin last snus alle lastebilene opp samtidig. Spillerne må nå så fort som mulig ta en av motspillernes snudde lastebiler. Siste spiller til å ta en lastebil får ikke velge mellom de gjenværende, men må ta toppkortet fra lastebilbunken. Spillerne må så stable brikkene på lastebilen de valgte, og det er minuspoeng for både tiloversblivende brikker og tomme områder på lastebilen. Lastebilene angir både bredde, lengde og høyde på lasten som varierer stort. Et interessant og hektisk spill, hvor evnen til å anslå volum er essensielt 

    Nominerte Årets Selskapsspill 2009:  

  • Alias Party (Tactic)
   Alias er blitt et av folkets favorittspill, og dette er en ny utgave, hvor det også er inkludert litt fysisk moro. Basisen er forklaring av ord som partneren gjetter på, men de nye feltene på brettet kan gjøre at dette må gjøres mens man hopper, eller som om en er redd, fortelle historier med ordene på kortet eller beskrive en kjendis. Spillet kan også spilles som normalt, og har da nye oppgaver. At Alias har blitt en så stor suksess i Norge er ikke rart, og denne versjonen vil nok gi mange mye moro i høstmørket
  • Bet your brain (Norstar)
   Et nytt kunnskapsspill hvor alle er med hele tiden gjennom å satse sjetonger på om spilleren i tur faktisk kan svaret eller ikke. Dette tar vekk en del av ventetiden som er så typisk i denne sjangeren, og ikke minst en kan gjøre det bra kun ved å være en god dømmer av motspillernes interesseområder og kunnskaper. En ny og frisk vri på en sjanger som det ikke ser ut til at nordmenn går lei av.
  • Bezzerwizzer (Bezzerwizzer)
   Med unntak av TP de Luxe, er dette det mest omfattende kunnskapsspillet vi har spilt så langt. Interessant at det også er mange flere og ikke minst helt andre kategorier enn de fleste tradisjonelle kunnskapsspillene. I tillegg har spillskaperne også kommet opp med et par elegante løsninger som ofte irriterer i andre spill i sjangeren – jeg kan svaret men får ikke anledning til å svare og ikke minst en får selv velge verdien av spørsmålene hver runde. Dette er et godt gjennomarbeidet kunnskapsspill som i tillegg skaper med interaksjon enn de fleste konkurrentene i sjangeren.
  • Imago (Tactic)
   I dette spillet er det viktig å ha god fantasi og ikke minst kjenne din familie og venner. Spørsmålskortene stiller et spørsmål og har seks svaralternativer. Spillerne får artige og tidvis helt absurde spørsmål om dem, og spilleren som velger de mest populære svaralternativene vinner. Hvis søsteren din skulle reise med et romskip hva ville hun da ha følt? Hvis samboeren din var en ting fra Norge, hva ville han vært? Imago er et morsomt, samtaleskapende og ofte overraskende spill hvor du både blir kjent med dine motspillere og ikke minst deres oppfatning av deg selv
  • T-shirt game (Tactic)
   T-skjorte slogans er jo blitt et moderne kulturfenomen, hvor både alvor, humor, satire, idoldyrkning og masse annet er tillatt. I dette spillet får spillerne noen få slagordkort på hånden, før spilleren i tur snur opp et motivkort. Spillerne velger så ut det slagordet fra hånden de mener passer motivet best. Spillerne legger sine forslag med billedsiden ned på bordet. Når alle har lagt ned kort, blandes de og spilleren i tur snur så alle opp. Spilleren i tur velger så hvilken kombinasjon han/hun liker best og spilleren som la ned slagordet får en belønning som er et ”kult eller kjipt” kort. Et meget humoristisk, tidvis politisk ukorrekt spill med masser av ironi og satire. Bør ikke spilles av sarte sjeler.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

     

    Årets Spill 2008 - Vinnere og nominerte

   

  ÅRETS BARNESPILL:

  ÅRETS FAMILIESPILL:

  ÅRETS SELSKAPSSPILL:

  Roqfort
  (Enigma)

  Ubongo
  (Vennerød Forlag AS)

  A-å
  (Tactic)

   

   

   

  Barna elsker det spennende eventyret i det flotte tredimensjonale slottet. I slottets snedige irrganger er spillerne smarte mus som jakter på ost, men de må være forsiktige så de ikke faller ned i fangehullene. Den som først samler inn 4 forskjellige oster har vunnet. 

  Gleden står i taket når spillerne skjønner hvordan “tetrisbrikkene” skal legges for å løse oppgaven! Ubongo er et hyggelig spill med stor slitestyrke og usedvanlig bred appell. På kjøpet får man både hjernetrim og spenning.

  En festlig utfordring der hurtighet, innsikt og kunnskaper gir deg gode forutsetninger til suksess. I spillet dekkes bokstavene på bokstavbrettet med dekknapper som tilsvarer de første bokstavene i de riktige svarene.

   

   

   

   

  Nominerte Årets barnespill 2008:  

  • Roqfort (Burg Appenzell)
   I slottets mange irrganger løper musene rundt for å finne ost, men de må være forsiktige så de ikke faller ned i fangehullene. Den som først samler inn 4 forskjellige oster har vunnet.
  • Click clack
   Frekke Freddie skal passe på alle skogens delikatesser som hasselnøtter, bær, kongler og kastanjer.
   Men Hasselnøttbanden gjør alt for å få tak i godsakene. Den som først samler 7 delikatesser blir Hasselnøttbandens røverhøvding.

  • Rottata (Mouse carousel)
   De små musene gjemmer seg i hulene sine og du skal lokke dem ut med ostebiter, men musene er kresne og tar ikke hvilken ost som helst. Saml inn flest ostebiter og bli musenes Kongen/Dronning.
  • Konkurrer med vaskbjørnene
   Kom og bli med i det morsomme og opprømte Klesvask kaoset! Vaskebjørnene prøver å finne igjen de rette t-skjortene til sine klessett fra vaskemaskinen – spilleren som er den første til å finne t-skjortene avbildet på sine tre hemmelige brikker vinner spillet.
  • Øisteins tegnespill
   Øistein Kristiansen er multikunstneren som har hatt stor suksess i Asia med sine tegneprogram for barn. I Norge er han kjent fra NRK-programmet Øisteins blyant.Øisteins tegnespill er et vanvittig morsomt spill som gjenspeiler denne helsprø mannens grenseløse kreativitet. Og tegnegleden smitter over på alle som spiller! Fra 5 år

  Nominerte Årets Familiespill 2008:  

  • Thurn&taxis
   Hvem er den dyktigste generalpostmesteren? Spillet går ut på å opprette de mest lønnsomme posttjenester mellom ulike byer i Tyskland på 1600-tallet.
   Planlegging av ruter og taktikk er viktig. Er du smart skaffer du deg deg gode bonuser rett foran nesen på konkurrentene.
  • Oregon
   I det norskutviklede nybyggerspillet må spillerne finne ut når det lønner seg å dyrke jorda og når det lønner seg å bygge. Uten god planlegging og litt flaks med kortene blir livet på prærien tøft. Med smarte kortkombinasjoner og riktig timing blir spillerne raskt herrer over sin skjebne.
  • Reisen til Jordens Indre (Journey to the center of the earth)
   Spillet bygger på en roman av Jules Verne. Den fantastiske reisen starter på Island og går via en innsjø i jordens indre til den aktive vulkanen Stromboli i Italia. Underveis møter ekspedisjonsdeltakerne en rekke utfordringer, som de må løse – både enkeltvis og som gruppe, for å overleve. Fantasien får vinger i jordens mystiske irrganger.
  • Chinatown
   Spillmekanikken sørger for at det danner seg et levende marked mens man spiller. Siden markedets lov bestemmer alt, blir spillet aldri likt fra gang til gang. Du må forstå de andre spillernes behov og markedets psykologi for å vinne. Spillet vekker garantert kremmerinstinktet hos de fleste.
  • Ubongo
   Ubongo er en koselig hjernebryner med bred appell. Alle får et brett og hvert sitt komplette sett av 12 puslebiter. En spiller kaster terningen og vender timeglasset. Symbolet på terningen angir hvilke puslebrikker du skal benytte. Nå skal alle spillerne prøve å fylle sitt brett fortest mulig ved hjelp av de aktuelle puslebrikkene. Førstemann som er ferdig roper ”Ubongo!” og kan flytte figurbrikken sin på edelsteinbrettet

  Nominerte Årets Selskapsspill 2008:  

  • Brainstorm
   Assosiasjoner, kunnskap og flaks. Bestselgeren kommer her i ny utgave! Brainstorm er et morsomt spill som gjør at alle spillerne lar seg rive med når man roper ut den første assosiasjonen. Fyr opp under hjernebarken og slipp fantasien og kunnskapen løs med Brainstorm!
  • Pictureka
   Finn det raskt! Finn de først! Pictureka er et spill med spennende og vanedannende jakt på bilder. Du må finne tingene raskt eller først for å bli Pictureka-mester. Barn ned mot 6 år kan spille.
  • A-å
   Det prisbelønnede A-Å utfordrer deg med et spill der hurtighet, innsikt og kunnskaper gir deg gode forutsetninger til suksess. I spillet dekkes bokstavene på bokstavbrettet med dekknapper som tilsvarer de første bokstavene i de riktige svarene.
  • GiftTRAP
   Spillet har flotte komponenter og bred appell. Reglene er enkle og spilldynamikken innbyr til en livlig og givende dialog mellom spillerne.  Kjenner du egentlig dine venner? Gifttrap er det ideelle brettspillet for 3 til 8 spillere som kjenner hverandre akkurat godt nok til at det kan bli skummelt. De mer kontroversielle presangene passer best for voksne
  • Vett og vedding (Wits&Wagers)
   Det viktigste er ikke å ha rett svar på quizens spørsmål. Men å gjette rett etterpå – på hvilket av spillernes svar som faktisk er riktig. Du får ekstra betalt for å satse på de litt sære svarene. Her gjelder det ikke bare å kunne riktig svar – det kan være mer å tjene på å kjenne sine motspilleres sterke og svake sider! Et sosialt og fornøyelig spill som gir quiz en gøyal, ekstra dimensjon.

  Brettspillguiden har nominert årets brettspill 2008

   

   

   

   

   

   

   

  Brettspillguiden har nominert årets brettspill 2008

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Brettspillguiden har nominert årets brettspill 2008 

     

  Årets Spill 2007 - Vinnere og nominerte

   

  ÅRETS BARNESPILL:

  ÅRETS FAMILIESPILL:

  ÅRETS SELSKAPSSPILL:

  Jumbo Zoo

  Stormenes tid 

  Quackle

  Jumbo Zoo - Vinner av årets Brettspill for barn 2007

   Stormenes tid - Vinner av årets brettspill for famile 2007

  Quackle - Vinner av årets Brettspill - selskapsspill - 2007

  ”Et koselig spill som oppfyller barnas strenge krav til en god spilloplevelse. Hver spiller styrer en søt elefantunge, som deltar i en rekke spennende utfordringer. Vinneren av en utfordring vinner peanøtter, og alle må holde et våkent øye med den uberegnelige dyrepasseren som forsøker å stjele de verdifulle peanøttene.

  ”En engasjerende og rikt utstyrt brettspillversjon av Ken Folletts bestselgende roman. Spillerne oppfører den store katedralen i Kingsbridge. For å vinne må du være dyktigst i konkurransen om ressurser, arbeidskraft og tjenester. Spillet passer perfekt til alle som liker strategispill av typen ”Settlers fra Catan” og ”Ticket to Ride".”

  ”En svært festlig spillopplevelse for alle som tåler en latterkrampe og ikke er for selvhøytidelige. Utfordringen er å lage den riktige dyrelyden til riktig tidspunkt. Oppgaven er kun tilsynelatende enkel. De påkostede og muntre spillebrikkene gir spillet en ekstra positiv dimensjon. ”Quackle” har en nærmest unik bred appell, og kunne vært nominert i alle tre kategorier. ”

  Nominerte Årets barnespill 2007:  

   

  • Animal Express (Tactic)
   Den berømte spillskaperen Reiner Knizia er hjernen bak et spennende kappløp mellom seks søte dyr. Spillerne forsøker å spille sine kort slik at riktig dyr blir raskest. Attraktive 3D komponenter. 
  • Hodebry (Tactic) 
   En artig vri på klassikeren ”Hatt over hatt”. Hvis ”Pop-O-Matic” terningen viser et rødt punkt, kan spilleren som har hatten sin på bunnen av stabelen, flytte sin hatt til toppen. Fang alle stablene og bli vinneren!
  • Jumbo Zoo (Tactic) 
   I en rekke spennende utfordringer samler du peanøtter til din sultne elefantunge. Gjett i hvilken hånd din motstander gjemmer peanøttene, finn raskt riktig kombinasjon av dyr og farge eller vær den første til å si ”tut” når en peanøtt vises på terningen. Men hold et våkent øye med dyrepasseren som forsøker å stjele dine verdifulle peanøtter.
  • Politi og Røvere (Scanditoy) 
   Et av Sveriges mest solgte familiespill kommer i norsk versjon. Spillerne jakter på fem tyver på et flott 3 dimensjonalt brett. Utfordringen er å huske hvem som har vært snille og hvem som har vært slemme. Tyvene må fakkes raskt ellers så greier de å rømme fra fengslet.
  • Magikernes Natt (Enigma) 
   Hvem greier å få sin egen gryte inn i ildringen i midten av brettet? Spillet utfolder seg på et enestående trebrett, som er fylt med treskiver, trær og andre brikker. På toppen av det hele spiller man i mørket, med selvlysende brikker.

  Nominerte Årets familie-/lettere strategi-spill 2007 

  • Khet (Enigma) 
   Et fasinerende og høyteknologisk brettspill, med laser og egyptisk inspirerte brikker. For å slå ut motstanderens brikker må spillerne beregne laserstrålens bane. Det er ikke alltid like enkelt, fordi enkelte av brikkene er utstyrt med speil.
  • Manila (Marektoy) 
   Et handelsspill for store og små kremmere, som ikke er redd for å ta sjanser, hvis de lønner seg. Farene er mange, varene kan samle støv på lager eller gå tapt i havari. Den dyktigste spekulanten vinner. 
  • Risk Express (Hasbro) 
   I turboversjonen av klassikeren Risk kan du erobre verden på 20 minutter. Imperiet bygges med terningkast. Bare én general kan oppnå verdensherredømmet.
  • Stormenes tid / Pillars of the Earth (Cappelen) 
   En engasjerende og rikt utstyrt brettspillversjon av Ken Folletts bestselgende roman. Spillerne samarbeider om å oppføre katedralen i Kingsbridge. Underveis må de passe på å utnytte de mange mulighetene som byr seg.
  • Dilemma/Take it Easy (Cappelen)  
   Er du klar for en tankenøtt som også kan spilles alene? Utfordringen består i å legge sammenhengende linjer i samme farge. Det virker enkelt i begynnelsen, men de vanskelige avgjørelsene lurer rett rundt hjørnet!  
    

  Nominerte Årets kunnskaps- og selskaps-spill 2007 

  • 20 Spørsmål (Cappelen) 
   Brettspillversjonen av det populære programmet 20 Spørsmål setter assosiasjonsevnen på en givende prøve. For å vinne trenger man ikke å være flink til huske fakta, det holder å være god til å tenke og assosiere. De nølende svarene fra programlederen på radio er erstattet med finurlige hint.
  • Fårspiel / Attribute (Cappelen) 
   Et humoristisk kortspill om og med adjektiver, der du scorer poeng dersom du klarer å lese motspillerne riktig. Spillet forandrer helt karakter avhengig av hvem man spiller med. Her gjelder det å skjønne og kjenne sine motspillere!
  • Helt Texas (Gyldendal) 
   Pokerproffen Rolf Woods bruker et spørrespill som verktøy for å lære bort poker på en effektiv og underholdende måte. I første runde på spillbrettet - Kunnskapsrunden - vinner du sjetonger ved å svare riktig på spørsmål. I neste runde - Bløfferunden - tester du pokerfjeset, før du møter motspillerne i Finalebordet i poker.
  • Quackle / Snorta (Scanditoy) 
   En festlig spillopplevelse for alle som ikke er for selvhøytidelige.
   Utfordringen er å lage den riktige dyrelyden til riktig tidspunkt. De påkostede og muntre spillebrikkene gir spillet en ekstra positiv dimensjon.
  • Sybarit (Scanditoy) 
   Den perfekte gave til livsnytere som setter pris på å et spørrespill om mat, drikke og etikette. Spillereglene er, som i de fleste spørrespill, kun en måte å holde styr på stillingen. Spørsmålene er velskrevet og byr på en rekke aha-opplevelser.

  _______________________________________________

   

  Årets Spill 2006 - Vinnere og nominerte

   

  ÅRETS BARNESPILL:
  .

  ÅRETS FAMILIESPILL:
  .

  ÅRETS SELSKAPSSPILL:
  .

  Spøkelsestrappen

  Ticket to Ride – Europa

  Reiselyst

  ”Et nyskapende brettspill med fiffig mekanikk som utvikler hukommelsen hos barna.”

  ”Ny variant og stiling Europa versjon av ett av verdens mest populære familiespill”

  ”Norskutviklet og innovativt spørrespill som tar spillerne med på et kappløp rundt i Europa”

  Nominerte Årets barnespill 2006:

  • Alias jr (Tactic)
   I dette morsomme lagspillet for barn utvikles flere evner samtidig. Spillerne forsøker å forklare flest mulig ord på kortest mulig tid og lærer seg å samarbeide.
  • Funny farm (dan-spil/Norstar)
   Et festlig barnespill med magneter. Bøndene i spillet har rotet bort dyrene sine og må få de hjem igjen. Dyrene og bøndene står på baser med magneter, så av og til tiltrekkes de av hverandre og andre ganger ikke.
  • Mektige skjærer (Tactic)
   Et solid og originalt, barnespill med brikker av tre. Målet med spillet er å stjele så mange bær og ringer man klarer ut av fuglereirene på brettet eller av de andre spillerne.
  • Speedybag (Tactic)
   Et taktilt spill for foreldre og barn. Spillet er enkelt å forstå og passe vanskelig å beherske, selv for de voksne. Hvem finner plastfigurene som er lik kortene?
  • Spøkelsestrappen (Enigma Distribution)
   Et velfungerende brettspill for de yngre. Spillet har en fiffig mekanikk som utvikler hukommelsen hos spillerne. Hvis du ikke holder rede på hvilken drakt som skjuler din brikke risikerer du å hjelpe motstanderen til topps i den farlige trappen.

  Nominerte Årets familie-/lettere strategi-spill 2006 

  • Aqua romana (Tactic)
   Et lettere strategispill der spillerne konkurrerer om å bygge de lengste akveduktene i Roma ved hjelp av arbeidere, byggmestere og akveduktbrikker. Nye og kjente elementer fra brikkeplasseringsspill kombineres på en måte som gir spillerne givende utfordringer.
  • Cluedo: DVD (Hasbro)
   En påkostet og modernisert versjon av spillklassikeren. Flotte brikker og en DVD som tilfører spillet mye. Ti unike mysterier løses ved hjelp av deduksjon, observasjon og spørsmål.
  • Elasund (Tactic)
   Et nytt middels krevende strategispill i det populære Settlers universet. Spillet byr på en ny og snedig spillmekanikk. For å vinne må spillerne bygge de mest betydningsfulle bygningene først.
  • Gipf (Polar games)
   Et særdeles godt gjennomtenkt abstrakt strategispill med en unik spillmekanikk. Spillets regler er ganske enkle og virker familiære, selv om de er helt nye. En stor styrke ved spillet er at førstemann til å flytte brikker ikke har en stor fordel.
  • Ticket to Ride: Europe (Enigma Distribution)
   Et populært brettspill har fornyet reglene og kommer i en stilig Europa-versjon. Bygging av tunneler er den største nyvinningen. Spillerne scorer poeng ved å bygge jernbaneruter, nettverk og stasjoner. 
    

  Nominerte Årets selskapsspill 2006 

  • Alfabetica (Polar Games)
   Et nyskapende bokstav- og ordspill med lettfatelige regler. Målet er å få flest poeng gjennom å lage ord for derigjennom å vinne bokstavpyramidene. De sjeldne bokstavene gir flest poeng, som er trykket i pyramidenes topp.
  • Alle mot en (Brio)
   En vellykket brettspillversjon av det populære TV-programmet ”Alle mot en”. Spillet tilfører et spennende element av gambling i et quiz med kjente og kjære spørsmålskategorier.
  • Like par leker best (Tactic)
   Partnere konkurrer enten individuelt eller i fellesskap om hvem som kjenner hverandre best. Spillet er et godt redskap for å bli bedre kjent med partneren og dem man omgås. Det inneholder noen ”vovede” spørsmål.
  • Reiselyst (Gyldendal)
   Et morsomt og original selskapsspill med spørsmål om følelser og holdninger. I løpet av spillet blir spillerne bedre kjent med seg selv og medspillerne.
  • Terapi (Tactic)
   En vellykket kombinasjon av spørrespill og lettere strategispill. Spillerne besvarer geografispørsmål i et kappløp rundt i Europa. Spennende kunnskapsdueller kan sende taperen i eksil på øya Alba.

  _______________________________________________

   

   Årets barnespill 2005

  Vinner: Cranium Cadoo (Norstar) - Flott og utfordrende spill hvor barna stimuleres på mange områder. 

  Nominerte:

  • Skrikmysteriet (Aschehoug) - Nytt og spennende barnespillkonsept, med gode komponenter og god balanse.
  • Barna fra Catan (Norstar) - Virkelig godt og nyskapende spill for de minste barna, med flotte komponenter.
  • Wiggle & giggle (Norstar) - Godt motorisk spill for de mindre barna.
  • Fantasi Jr (Egmont) - Kjent konsept tilpasset barn, som virkelig blir stimulert.

  Årets familie-/lettere strategi-spill 2005

  Vinner: Alhambra (Tactic) - Utfordrende taktisk spill med spennende tematikk.

  Nominerte:

  • Metro (Tactic) - Raskt og interessant brikkeplasseringsspill.
  • Blokus (Norstar) - Strategisk utfordrende brikkeplasseringsspill.
  • Ticket to ride (Enigma) - Artig, frustrerende, velbalansert og enkelt strategispill
  • Pentago (Enigma) - Endevender 5-på-rad med et fantastisk design

  Årets kunnskaps- og selskaps-spill 2005

  Vinner: Ordskifte (Egmont) - Ny, potensiell konkurrent til Scrabble.

  Nominerte:

  • Quizikon (Aschehoug) - Nyskapende og interessant vri på sjangeren.
  • Geni 100 (Egmont) - Gjennomarbeidet og tidsriktig spørrespill.
  • Brainstorm (Egmont) - Sterkt konsept med nye oppgaver.
  • Sudoku (Tactic) - Farsott gjort i brettspillform med stort hell.

  Årets strategispill 2005

  Vinner: Memoir 44 (Enigma) - Glimrende og enkel simulering av et av forrige århundres store hendelser.

  Nominerte:

  • Risk Star Wars (Hasbro) - Interessant vri på et kjent konsept tro mot tematikken.
  • Axis&Allies D-day (Enigma) - Renskåret og forenklet A&A kampspill med historisk sus.
  • MTG 9th edition (Enigma) - Alle CCG’s mor i ny utgave.
  • Roborally (Enigma) - Særdeles underholdende ”race” spill med masse humor. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

    

   

   

   

   

   

   

   

     

  Kategorier for Årets Spill

   

  Ettersom "Årets Spill" ønsker å assistere både forbruker og media, er det av stor betydning å vektlegge de enkelte spill sin tilhørighet. Følgende kategorier er definert:

  Barnespill
  Dette er spill beregnet på barn kan klare å spille dette alene, evt med litt inføring fra voksne. Spille skal derfor passe for unger i barneskolealder, men ekskluderer "pre-school" spill (opp til 6 år).  

  Familiespill
  Familiespill inkluderer lette strategi spill. Spill i denne kategorien skal passe for tenåringer og voksne, og hvor alle kan spille med samme forutsetninger og premisser.

  Selskapsspill
  Denne kategorien inkluderer også såkalte kunnskapsspill.  Spillene her er beregnet må litt eldre tenåringer og voksen med vekt på kos og moro. Spillmekanikken skal ikke være for vanskelig.

     

  Prosessen frem til kåring av vinnere

   

  BrettSpillGuiden er prisens sekretariat og ansvarlig for en fair og objektiv kåring. Hvert år melder utgivere og distributører på spill og panelet bak BrettSpillGuiden er ansvarlig for den innledende vurdering og nominering av 5 spill i hver kategori. Denne evalueringen gjøres på basert på samme kritierier som den endelige kåringen. 

  For å sikre en objektiv og upåvirket kåring, blir den endelige kåringen overlatt til utenforstående jurymedlemmer og deres paneldeltagere. Hvert år melder både familier, hobby spillere og ivrige entusiaster fra hele landet seg som frivillige jurymedlemmer. Etter innlendede nominasjonsprosess vil BrettSpillGuiden setter BrettSpillGuiden sammen en jury for hver av kategoriene, hvor det hensyntas alder, kjønn og bosted. Alle jurymedlemmer er anonyme for hverandre. Disse får så ansvar for, sammen med 3-5 egne paneldeltagere, å foreta grundige gjennomspillinger og påfølgende individuelle evalueringer iht fastsatte kriterier (se under). Alle deltagere vil være anonyme til endelige vinnere er offentliggjort. Sekretariatet vil løpende følge opp paneldeltakerne og samle inn testresultatene etter endt testperiode. Alle resultater blir da sammenstilt og vinnere offentliggjort kort tid etter.

     

  Evalueringskritier

   

  Alle spill, også under nominasjonsprosessen evalueres iht definerte kriterier. Dette skjer i form av en score som fylles ut i ferdige skjema. Hvert skjemaene designet numeriske slik at alle spill får en endelig totalscore fra hver paneldeltager. Endelig score er bygget på følgende kriterier:

  1) Estetikk (det gis en score fra 1-10) 
      -vurderig er basert på bla design, kvalitet på brikker og brett, stil etc.

  2) Tematikk
  (det gis en score fra 1-10)
      - vurdering er basert på bla hvor spennende, interessant, annerledes tema er.

  3) Regler (det gis en score fra 1-10) 
      - vurdering er basert på bla reglenes pedagogikk, klarhet, fullendthet etc.

  4) Originalitet (det gis en score fra 1-10)
      - vurderes ut i fra konsept, struktur, kreativt etc

  5) Spilldynamikk (det gis en score fra 1-10) Dette kriteriet vektes med x 2
      - vurderes ut i fra fungerende, variasjon, tempo etc

  6) Spilleglede (det gis en score fra 1-10) Dette kriteriet vektes med x 2
      - vurderes basert på intensitet, utfordrende, oppspillende, engasjerende etc
   
  7) Spillverdi (det gis en score fra 1-10) Dette kriteriet vektes med x 2
      - vuderes basert på spillets gjenspillbarhet, levetid (om man fort blir utlært) etc

   
     
     

   

   

  Alfred - et annerledes og interessant barnespill hvor hukommelsen settes på prøve gjennom bruk at speil. Her skal en beregne synsvinkler for å finne gjenstander langs brettets ytterkant.
  Creationary - de fleste kjenner Tegn&Gjett eller Fantasi, og LEGO kommer her men svært spennende variant. Spillerne skal her bygge gjenstander etter et kort, mens de andre spillerne skal gjette hva spilleren bygger med de medfølgende LEGO-klossene.
  Lava Dragon - Spillerne forsøker å være den første til å nå toppen av pyramiden. Dette er selvfølgelig ikke uten problemer da både de andre spillerne og Dragen på toppen setter hindringer i veien. Stigespillet får en ny dimensjon.
  Magilabyrinten - kanskje årets mest nyskapende barnespill, hvor spillerne skal komme seg gjennom en labyrint ved å flytte sine brikker, som har en kule hengende under seg og brettet. Det er skjulte vegger under brettet, så utfordringen blir å huske de tidligere forsøkene i å nå målet.
  Quorridor kid - dette er en barnevariant av en moderne abstrakt klassiker.
  Spilldynamikken er den samme, men designet er tilpasset et yngre publikum.
  Målet er å få brikken sin til motsatt side av brettet, men dette blir vanskeligere etter som spillerne også kan sette ut vegger stenger av stadig større deler av brettet.
  Siste brettspill-kritikker
  Settlers of Catan Jr - Årets Barnespill 2014
  Newton - Årets Selskapsspill 2014
  Magic Tower
  Dragonia
  Coco loco
  Troll trails
  Mesterquiz
  Wordious
  Creativity
  Alias Terning
  Roskis - Årets Barnespill 2013
  Escape - Årets Familiespill 2013
  Hvem i all verden? - Årets Selskapsspill 2013
  Las Vegas
  Enigma
  Brettspill-kategorier
  -Årets spill vinnere
  2 mannsspill
  Abstrakt strategi
  Barnespill
  BSG Anbefaler
  Familiespill
  Ferdighetspill
  Kortspill
  Kunnskapsspill
  Lett strategi
  Selskapsspill
  Strategispill
  Terningspill
  Fritekstsøk
  Nyheter
  Intervju med Kristian R. A. Østby 2010
  Kristian R. A. Østby har igjen fått utgitt et spill, og denne gangen internasjonalt gjennom det nye nederlandske forlaget White Goblin Games. I den anledning må vi jo ta en rask prat med en av Norges ivrigste spillskapere. Les mer

  Interview with Andreas Seyfarth
  I was introduced to Andreas and Karen Seyfarth at Essen 2008, and met them again on a game evening at Hans im Glück in summer of 2009. As we invited the couple as our guests of honour for Spillathon \'10, we made a litte interview with the everbusy Andreas Seyfarth. Les mer

  Intervju med Åse og Henrik Berg 2010
  2010 blir et nytt merkeår i norsk brettspillhistorie, med ikke mindre enn 3 nye norske titler på utenlandske forlag. I den anledning ønsket vi å få litt info fra spillskaperparet Åse og Henrik Berg om hva som har skjedd siden Oregon. Les mer