BSG Score:
76/100p

Utgiver: Parker
Utvikler: Hersch & Co
Distributør: Hasbro
Kategori : BSG Anbefaler, Selskapsspill
Antall spillere : 4-8 spillere
Pris : 450,-
Tidsbruk : 30-45 minutter
Lignende spill : Alias, Latterkula, Creativity
Utmerkelser : 1992 - Nominert, Spiel des Jahres
Hall of Fame, Games Magazine
Annet : -
Ranger spillet selv :
Antall stemmer : 16
9.7/10 poeng
Hva mener BSG panelet om dette spillet?
Hva mener andre om dette spillet?
Skriv din egen kommentar til dette spillet

Taboo

”Dette spillet har jeg ventet på lenge” sier Kathrine. Spillet var på markedet for 6 –7 år siden, men har nå kommet tilbake. I mellomtiden har Hasbro hatt en annen utgave av spillet på markedet; Taboo Body. ”Ja, nok en gang har Hasbro drøyd med en godbit i mange år. Etter hva jeg vet ble dette spillet sluppet på det amerikanske markedet tilbake på 80-tallet” kommenterer Remo

Hege leser fort gjennom reglene, som er svært enkle og greie. Regelarket er oversiktlig, med en egen del viet til kortversjonen av reglene, tips og forklaring av brettet. Spillet inneholder et spillbrett, Taboo – kort, timeglass og et lydhorn.

Spillet krever to lag med minst to personer på hvert lag. Lagene blir enig om hvilken farge på kortene som skal brukes og stokker de godt. En person fra lag A tar et kort for å forklare ordet uten å bruke ordene som er listet opp under. En person fra lag B sjekker at personen ikke bruker Taboo ordene, blir ordene brukt brukes hornet og et nytt kort/ord trekkes og omgangen fortsetter til tiden har rent ut. Laget som er raskest over brettet vinner. Brettet har også bonus- og spesialfelter som kan gi fordeler som ekstra tid men også felt der laget må gjette riktig på minst 3 ord for å få lov til å flytte videre.

Hege og Kathrine på et lag og Remo og Tore på det andre laget, vi blir enige om røde kort. Jentene starter og Hege er første kvinne til å forklare ordene, Remo følger nøye med. Lagring; ”Hva som gjør vin bedre over tid – LAGRING!”, ”Styrer i høyden – PASS”, ”Den eldste sønnen i tegnefilmserie på TV3 – BART SIMPSON”. Flere ord rekker de ikke før tiden går ut, og kan dermed flytte to felter frem.

Tore forklarer for gutta og Remo gjetter, Kathrine sitter klar med lydhornet. Han starter med ”Butikk-kjede eiet av Hagen – RIMI”, ”Beskytter tingene på hver side av nesen – SOLBRILLER – uten farge – BRILLER”, ”Må betales før du kjører inn i Oslo – BOMPENGER”, ”Fører rød væske fra hjertet… PPIIIIPPP”. ”Du har ikke lov til å bruke hjertet!” sier Kathrine. Da får gutta lov til å flytte 3 felter.

Jentene klarer ikke å komme på ekstra tid feltene og få den bonusen, men likevel er stillingen jevn når vi nærmer oss målfeltet.

”Ikke lett å klare tre ord når man må” sier Remo, etter å ha prøvd å forklare ord som Blini og fuktighetskrem. Tiden går virkelig altfor fort fra tid til annen.

Taboo er svært likt Alias, men det virker faktisk bedre gjennomarbeidet da det er få ord en kan forklare med ”det motsatte av…” eller lignende. Men, det er viktig å fremheve (også her!) en slapp oversettelsesjobb, eller hva sies om ”Gauntlet”, ”London eye”, ”Martin Kemp”, ”Voucher”, ”Beetle” og ”Godteri eller Trolleri”. Må kortene virkelig oversettes så direkte for å få aksept fra lisensholder? Det er vi sterkt tvilende til. Så da må det være lov å forvente større kreativitet og originalitet. Det norske språk har da mer enn nok av ord og vendinger å ta av, om vi ikke skal være nødt til å bruke ”nynorske” ord også i denne forbindelse. Med unntak av disse skjønnhetsfeilene mener vi Taboo så absolutt fortjener sin hylleplass hos bokhandlerne.

:: PANELET ::
HVA MENER BSG PANELET OM SPILLET

Remo : Gründer
Ga spillet 64 poeng av 100
Kathrine : Tegnspråktolk
Ga spillet 82 poeng av 100
Tore : Selger
Ga spillet 79 poeng av 100
Hege : Selger
Ga spillet 78 poeng av 100
Både Alias og Taboo er bra selskapsspill, men jeg fortrekker de med litt mer analyse. Taboo ligger nok et hestehode foran, men skjønnhetsfeilene bør nok rettes opp før jeg strekker meg til en 5'er. I lystige lag med 30-åringer vil Taboo definitivt øke stemningen, så er du i den kategorien er det bare å komme seg til en bokhandler nær deg. Selv med noen små skjønnhetsfeil kommer spillet opp på en god karakter. Feilene ligger mest i manglende korrekturlesing, så selv om vi blir mer og mer globale er det fremdeles forskjeller mellom kulturene. Spillet er litt mer utfordrende enn Alias fordi de har predefinerte begrensinger hvordan man ikke kan beskrive oppgaveordet. Her kan man derfor ikke velge enkleste utvei og si "motsatt av…….". Morsomt og til tider hektisk engasjerende! Ordleker er morsomt og passer for de fleste. Cruxet her ligger i begrensningene på ord, såkalt Taboo ord. Uten denne regelen hadde det vært mye mindre utfordrende. Føles nesten litt overflødig med brettet, men det er vel det som må til for å kåre vinnere. Som selskapsspill funker det nesten med oppgavene alene. Taboo var ganske morsomt, selv om ordene stokker seg på vei ut... Ikke rart dette har overlevd siden 80 tallet. Ja det er for dumt at de ikke gidder å ta seg bryet med å oversette alle oppgavene, men jeg skal ikek være langsur pga av det. Taboo er ett av disse spille som er enkel, engasjerer lett, og som passer i de fleste sammenhenger.
Vis alle kritikker Vis alle kritikker Vis alle kritikker Vis alle kritikker
HVA MENER LESERNE OM SPILLET

:: SKRIV DINE KOMMENTARER ::
Ingen kommentarer
Noe for meg?
Kompleksitet
Enkel Avansert
Erfaring
Ingen Ekspert
Ferdigheter
Hell Kløkt
Ventetid
Ingen Lang
Info
Målsetting: Være det raskeste laget til mål ved å forklare ord for sine lagkamerater
Passer for: Lærere og andre med pedagogiske evner de ønsker å vise frem
Spilldynamikk: Snu timeglasset, svar på lagkameratens oppgaver og flytt deretter så mange felter som oppgaver dere klarte å løse
Forbredelser: Legg frem brettet, del inn lag, velg kategori og snu timeglasset
År: 2003
Språk: Norsk
Ekspansjonsmuligheter: -
Hjelpemidler: -
Ytterligere opplysninger: hasbro.com
Fritekstsøk
Brettspill-kategorier
-Årets spill vinnere
2 mannsspill
Abstrakt strategi
Barnespill
BSG Anbefaler
Familiespill
Ferdighetspill
Kortspill
Kunnskapsspill
Lett strategi
Selskapsspill
Strategispill
Terningspill