BSG Score:
66/100p

Utgiver: Tactic
Utvikler: Ikke oppgitt/Ukjent
Distributør: Tactic Norge
Kategori : Selskapsspill
Antall spillere : 4-12 spillere
Pris : 300,-
Tidsbruk : 30-45 minutter
Lignende spill : La ordene danse tango, Kokkelimonke 2000, Taboo, Alias Party - Årets Selskapsspill 2009, Alias Terning, Creativity
Utmerkelser : -
Annet : -
Ranger spillet selv :
Antall stemmer : 138
9.2/10 poeng
Hva mener BSG panelet om dette spillet?
Hva mener andre om dette spillet?
Skriv din egen kommentar til dette spillet

Alias

”Litt trist eske, liksom litt 50-tall” mener Hege mens hun åpner esken, som viser seg å inneholde et lite attraktivt brett. Men, som kjent skal man ikke dømme boken på omslaget. ”Som vanlig vil jeg klage litt på papirkvaliteten, en må være så forsiktig med disse kortene om spillet ikke skal være ødelagt etter kort tid” kommenter Tore mens han titter på kortene.

Regler/Spilldynamikken
”Reglene er også som vanlig i denne sjangeren; enkle” opplyser Kathrine, mens Remo begynner å forklare spillets gang. ”Først av alt så får vi vel dele inn noen lag, så da blir det vel Tore og meg mot dere da, tenker jeg” sier han. ”I grove trekk så er dette et ordspill hvor poenget er å forklare så mange som mulig av ordoppgavene for makkeren før timeglasset blir tomt” forklarer han mens vi setter ut brikker, timeglass og stokker oppgavekortene.

Typisk spillrunde
Hege og Kathrine starter og Tore velger at Hege skal forklare ord nummer 4 på de neste kortene. Hege tar deretter en bunke kort, og Remo snur timeglasset (eller rettere minuttglasset). Det første ordet Hege må forklare er ”midtpunkt”, og hun kan da ikke bruke selve ordet i forklaringen og heller ikke ”ord som er i ordet”. For denne oppgaven vil det si at hun heller ikke kan bruke ”midt” eller ”punkt”. Kathrine kaster løsningsforslag mot Hege som hele tiden fortsetter å forklare. Når løsningsordet kommer, legger Hege kortet til side og fortsetter umiddelbart med ord nummer 4 på neste kort. Ordet er ”onsdag” som Kathrine tar med en gang, da Hege sier ”lille-lørdag”. Neste oppgave går like fort ”midnatt” blir fort løst med å si ”klokken 24”. Siste ord blir ”samtale”, som Kathrine ikke finner frem til før tiden går ut. Dette gjør at resten av spillerne også kan gjette, og Tore finner løsningen. Jentene får da flytte 3 felter frem, og gutta ett felt.

Så er det guttenes tur. Remo raser igjennom ”avgud”, ”mistanke”, ”tvil” og ”uekte” før Tore gir opp ”sommerlig” og avslutter med å klare ”tam”. Gutta får således 6 – 1 = 5 poeng.

Det er ingen andre store hemmeligheter i spillet, med unntak av de hvite feltene på brettet. Hver gang et lag flytter forbi disse feltene, må de i neste omgang spille en såkalt ”røverrunde” hvor begge lag kan svare på oppgaveorden på 6 kort.

Oppsummering
Reglene og spillkonseptet er enkelt, men det er et fengslende spill på linje med A-Å. Det mest interessante er faktisk hvor sterkt spill av denne typen engasjerer. Antakeligvis er det tidspresset som skaper denne oppjagede og intense stemningen, og således vekker konkurranseinstinktet hos de fleste.

Et vesentlig ankepunkt er at oversettelsen eller korrekturlesningen ikke har vært nøyaktig nok. Ord som ”rondell”, ”kålrulett”, ”hasp”, ”overlock” og ”ågre” er vel ikke akkurat vanlige norske ord. Denne typen ord gjør ihvertfall ikke spillet spesielt godt egnet for barn.

:: PANELET ::
HVA MENER BSG PANELET OM SPILLET

Remo : Gründer
Ga spillet 60 poeng av 100
Kathrine : Tegnspråktolk
Ga spillet 68 poeng av 100
Tore : Selger
Ga spillet 66 poeng av 100
Hege : Selger
Ga spillet 71 poeng av 100
For så vidt artig, men det er soleklare begrensninger i forhold til at det kun er ord en skal forklare. En runde fra tid til annen i lystig selskap er det absolutt moro, men ikke nødvendigvis et spill jeg kommer til å spille i hjel. Spillet gav meg mest når jeg spilte med noen jeg kjenner ganske godt. Dette spillet minner meg om et annet spill som var på markedet for mange år siden, "Tabu", som jeg har lett etter. For meg er ord-spill morsomt og engasjerende, men synes en del av ordene i dette spillet, er vel enkle. Spesielt der man kan si, "motsatt av…." Her skifter det fort, var konge den ene runden for så å bli overkjørt i neste runde. Vel slik skal jo spill være, men her var det 'innholdet som avgjorde' i motsetning til spillerne... Et lite ønske til slutt: Alle disse selskapsspillene burde kommet med en bunke blanke kort hvor vi selv kunne lage oppgaver/ spørsmål i de forskjellige kategoriene! Selskapsspill er normalt mine favorittspill da det blir leven og liv rundt bordet! Konseptet her er for så vidt bra, men gjennomføringen er litt ujevn mht vanskelighets-grad. En liten avdvarsel: Alias kan være veeeldig frustrerende hvis man stopper opp mitdt i en forklaringsrekke og ordene stokker seg helt!
Vis alle kritikker Vis alle kritikker Vis alle kritikker Vis alle kritikker
HVA MENER LESERNE OM SPILLET

:: SKRIV DINE KOMMENTARER ::
(2010-01-04)AE-Lofoten skrev:
Et spill som fenger fra midt i småskoleen og oppover til det er kveld og mørkt for et menneske. Fantastisk sosialt og en nydelig bli-kjent-aktivitet. Vi bruker dette i sosialisering og språk-utvikling, øking av ordforråd, det å bli en bedre retoriker, lære seg å om-formulere, spisse språket. Det med feil oversettelse, eller vanskelige ord, gjør vi enkelt ved at vi da legger til side ordet og tar et poeng i tap, for så heller å få inn et par tre lette ord. Det er ikke uvanlig at man klarer 8-9 poeng i en vanlig runde. Fantastisk spill. Funker utmerket i Lofoten i mørketiden, og en sen kveld i midnattsola sommerstid ;-)
(2008-11-30)Camilla skrev:
Hei Kathrine, jeg har spillet tabu:)
(2007-10-09)Silje skrev:
Prøvde dette spillet på hytta sammen med kjæresten min og familien hans. Her var det bred alder, fra 13 til 52 år. Og alle hadde det like morsomt! Dette er et utrolig engasjerende spill, og konkurranseinstinktet dukker opp hos de aller fleste. Anbefales på det sterkeste! Men så må jeg også si at "hasp/haspe" er et ganske vanlig ord i det norske språk. Eller hva er det dere bruker til å lukke igjen vinduene deres med?
(2006-12-23)Don Don skrev:
Siter midt i en sinnsyk diskusjon vedrørende spillet. Skal alle ha like mange omganger? Reglene sier "første mann i mål..."????
Noe for meg?
Kompleksitet
Enkel Avansert
Erfaring
Ingen Ekspert
Ferdigheter
Hell Kløkt
Ventetid
Ingen Lang
Info
Målsetting: Være først rundt brettet etter å ha løst forklarings-ord-oppgaver i lag
Passer for: Kommunikasjonsrådgivere og andre ordfetisjister
Spilldynamikk: Kast terning, trekke kort og forklar ordet
Forbredelser: Stokk kortene
År: 1991
Språk: Norsk
Ekspansjonsmuligheter: -
Hjelpemidler: -
Ytterligere opplysninger: tactic.net
Fritekstsøk
Brettspill-kategorier
-Årets spill vinnere
2 mannsspill
Abstrakt strategi
Barnespill
BSG Anbefaler
Familiespill
Ferdighetspill
Kortspill
Kunnskapsspill
Lett strategi
Selskapsspill
Strategispill
Terningspill